Brittiläisen koomikon, Stephen Fryn esikoisteos The Liar tekijänsä oloinen teos. Se on älykäs, huvittava ja veitsenterävä, aivan kuten Stephen Frykin. Mutta kirja on myös hengästyttävä ja paikoitellen jopa hiukan pitkästyttävä. En valitettavasti kykene lukemaan kymmensivuista kuvausta krikettiottelusta. En sitten mitenkään. En vaikka melkein päälläni seisoin ja yritin.
Osa kirjan hienouksista, sisäpiirivitseistä ja satiirisista heitoista menee muutenkin auttamattomasti ohi, koska en ole mitenkään erityisen perehtynyt brittiläisen yläluokan sielunelämään tai Oxbridgeläiseen yliopistomaailmaan. Huumori on tämän lukukokemuksen perusteella jossain määrin kulttuurisidonnainen taitolaji, jonka täydellinen avautuminen vaatii saman kokemus- ja kulttuuritaustan. Mutta kyllä tämä kirja silti onnistuu tavoitteissaan ja naurattaa, koska parhaimmillaan Fryn viljelemä huumori on universaalia.
Kirja kertoo Adrian Healeystä, joka valehtelee pakonomaisesti kaikesta ja kaikille. Adrianin elämää seurataan yksityiskoulussa, Lontoon kaduilla ja Cambridgen kuvitteellisessa St. Matthewsissa. Omat käänteensä aiheuttaa Adrianin umpihomous, joka tuo kirjaan traagisiakin piirteitä. Adrian saa yliopistossa tutorikseen Donald Trefusiksen, joka näkee Adrianin valheiden lävitse paremmin kuin kukaan muu. Alkaa eräänlainen kissa-hiiri –leikki, joka kantaa läpi kirjan. Miksi Adrian valehtelee koko ajan? Onko mikään Adrianin itsestään kertoma asia totta? Onko Adrian sittenkin osa suurempaa valheiden verkostoa? Eksentrinen Donald Trefusis on muuten ihastuttava hahmo ja juuri sellainen kuin englantilaisen yliopistotyypin mieltää olevan tweed-takkeineen kaikkineen. Stephen Fry on muuten kirjoittanut vielä keskeneräisen kuunnelman Donald Trefusiksesta, joten tästä mainiosta hahmosta voi nauttia vielä jatkossakin.
Tavallisen peruskoulun ja lukion käyneenä voi muuten vain ihmetellä englantilaista yksityiskoulujärjestelmää, jossa herkimmässä iässä olevat pojat (tai tytöt) suljetaan saman katon alle useaksi vuodeksi ja yhteys vanhempiin katkeaa väistämättä. Mitä tämä mahtaakaan tehdä nuoren ihmisen mielelle? Mutta perinteet ovat tiukassa ja yksityiskoulu on edelleen parhain väylä parhaimpiin yliopistoihin ja vallankahvoihin. Tämä tietysti edellyttää, että vanhemmilla on varaa. Jos ei ole rahaa, ovat vallan portaat vaikeammin kiivettävissä.
Jeeves and Wooster |
Tähän loppuun vielä lähes pakollinen Jeevesin ja Woosterin hehkutus kuvan kera. Hugh Laurien ja Stephen Fryn Jeeves ja Wooster on maailman paras sarja. Tai ainakin se on maailman paras Jeeves ja Wooster. What ho!
Lempeästi hullu arvio: ***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti