perjantai 27. tammikuuta 2012

Tekisitkö saman uudelleen

Jos saisit elää elämäsi uudelleen näillä tiedoilla, jotka sinulla nyt on, tekisitkö samat valinnat kuin nuorena? Richard Bachin kirjassa ”One” päähenkilöt matkustavat ajan läpi tapaamaan aikaisempia itsejään ja neuvomaan heitä elämän käännekohdissa. Tämä on kätevää, sillä kukapa ei haluaisi säästää nuorta itseään virheinvestoinneilta, jotka ovat kuluttaneet vuosia tai aiheuttaneet kaikenlaista murhetta.
Mutta jos emme olisi tehneet niitä hyviä ja huonoja valintoja, olisimmeko nyt näitä ihmisiä joita olemme? Bachin kirjassa asia ratkaistaan rinnakkaisilla todellisuuksilla, jolloin valintoja ja meidän itsemme erilaisia versioita onkin ääretön määrä. Päähenkilöt eivät siis matkusta vain ajassa tapaamaan itsejään nuorina, vaan myös paikassa, mikäli rinnakkaistodellisuutta voi sellaiseksi sanoa.
Aikamatkailu on haasteellista. Harvat elokuvat ja kirjat pystyvät pitämään paketin kasassa. Fyysinen aikamatkailu onnistuu helposti (aja viritetyllä autolla tiettyä nopeutta, kulje tähtiportin läpi tai lennä vesitasolla kuten tässä kirjassa), mutta lankojen käsissä pitäminen on vaikeaa. "Lokki Joonatan" nosti Bachin kuuluisuuteen, joten taivas on enää hänen ajatustensa rajana. Bachin kirjasta löytyvät kaikki New Age -ajattelun lähtökohdat: valintojen vaikutus, oman todellisuuden luominen ja lopulta maailmankaikkeuden ykseys, One.

Tällainen matkailu ei kuitenkaan kanna kirjaa kovin pitkälle, sillä kuinka monta kertaa viitsii käydä neuvomassa nuorta itseään. Älä jätä pianonsoittoa. Älä päästä rakkautta kävelemään ohitsesi. Älä pudota ydinpommia ja aloita kolmatta maailmansotaa. Kirja laajenee nopeasti koskemaan myös kansakuntien vaihtoehtoisia skenaarioita. Entä jos sitä tai tätä. Ja sitten tulevat vielä vieraat tulevaisuudesta näihin samoihin kekkereihin.
Bach näyttää uskovan myös kohtaloon, että kuljemme kohti tiettyä päämäärää. Valinnat vaikuttavat siihen, saavutammeko päämäärän ennemmin vai myöhemmin. Bachin kohtalo tässä omaa elämää ja fantasiaa sekoittavassa kirjassa on sielunkumppani Leslie. Joka käänteessä hehkutetaan heidän suurta rakkauttaan. Melko noloa. Olisipa tulevaisuuden Richard käynyt kertomassa, että Leslien jälkeen tulee taas uusi vaimo.
Halusin ymmärtää Bachin esittämiä ajatuksia, ja välillä ymmärsinkin, mutta suurin osa kirjasta oli itseään korostavaa hömppää. Kirja on ollut bestseller jossain toisessa ajassa ja paikassa. Jonkun toisen lukijan mielestä.

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: One
Kirjailija: Richard Bach
Kustantaja: Dell (1989)

Mian arvio: One

3 kommenttia:

  1. Voi ei! Nyt haluaisin päästä kertomaan itselleni vuonna 1989 että lue tämä kirja! Se kuulostaa sellaiselta, joka olisi voinut aikanaan koskettaa kovastikin, ja saattaisi se tehdä niin nytkin. Pakko kokeilla.

    Samalla käyn listaamassa itselleni vuonna 1985 seuraavat ohjeet:
    http://elaparemmin.fi/blogi/10-ikavaa-tosiasiaa-joiden-hyvksymisest-on-hyty/

    Tämän pakotan itseni sisäistämään 13-vuotiaana:
    http://www.youtube.com/watch?v=S0HLhvvU6K0

    Lopuksi twiittaan itselleni vuoteen 2003 seuraavan viestin:
    "Not trying to spoil the ending but... Everything is going to be alright."

    VastaaPoista
  2. Lukiessani tätä kirjaa ajattelin monta kertaa nuorta itseäni ja myös minulla olisi ollut itselleni muutama neuvo ja rohkaisu. Ja olisi niille ollut käyttöä myöhemminkin.

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä rohkaisuista ja neuvoista nuorelle itselleni. Tarvetta olisi ollut molemmille moneen otteeseen.

    VastaaPoista