Kiinnostuin taideväärennöksistä luettuani lehdestä taidetutkija Pauliina Laitinen-Laihon räväkän haastattelun, jonka mukaan Suomi on taideväärentäjien paratiisi, joten luin Laitinen-Laihon taideväärennöksistä tekemän kirjan.
Taideväärennöksiin tosiaan liittyy paljon asiaa alkaen väärennöksen määrittelystä ja taidebisneksen psykologiasta ja päättyen väärennösten paljastamiseen. Keinoja vanhentaa tauluja on paljon, keinoja paljastaa on enemmän. Silti maailmassa on paljon väärennöksiä, jotka eivät koskaan paljastu. Niitä on sekä yksityisessä omistuksessa että museoissa. Maailmassa, varsinkin taidemaailmassa, liikkuu myös paljon huhuja.
Jännittävästä aiheesta huolimatta Taideväärennökset-kirja osoittautui pieneksi pettymykseksi. Aineistona on ollut noin sata lehtiartikkelia ja kirjaa. Laitinen-Laihon kirja on tilkkutäkki tästä materiaalista. Vaikka hän kertoo sujuvasti jänniä juttuja (jotka on lukenut tai kuullut muualta), niin kirjasta puuttuu yhtenäinen tyyli. On pala sieltä ja pala täältä, mikä tekee lukemisesta ärsyttävää. Samalla alkaa miettiä sitä, että jos kyseinen kirja olisi taideteos, niin olisiko se kopio vai jäljitelmä.
Kirja pähkinänkuoressa
Nimi: Taideväärennökset
Tekijä: Pauliina Laitinen-Laiho
Kustantaja: WSOY (2004)
Mian arvio: **
HS: Mona Lisasta löydettiin kopio Espanjassa 1.2.2012
VastaaPoistaLeonardo da Vincin Mona Lisasta on löydetty kopio, joka on peräisin samalta aikakaudelta kuin alkuperäisteos, kertoo El Pais. Espanjalaisen El Prado -museon työntekijät löysivät hyvin säilyneen maalauksen, joka oli peitetty osittain mustalla värillä. Kopion on todennäköisesti maalannut da Vincin oppilas.