maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kansallisaarteen nuoruudesta

Kirjahullulla on anglofiilis. Ja kun anglofiilis iskee, on saatava lääkettä. Koska matka Lontooseen ei ole nyt mahdollinen, eikä englantilaista hääkakkua ole tarjolla, on turvauduttava korvikkeeseen. Sellaisena toimii tee, digestive-keksit ja koomikko-kirjailija Stephen Fryn omaelämäkerta Moab is my Washpot. Onneksi sää on ollut viime aikoina sopivan anglinen eli harmaa, vetinen ja ankea.

Pieni kertaus Stephen Frysta lienee paikallaan. Tämä brittien kansallisaarteeksikin nimetty näyttelijä tunnetaan mm. rooleistaan P.G. Wodehousen Jeevesinä,  Oscar Wildena sekä komediasarjoista Musta kyy ja A bit of Fry and Laurie.  Lisäksi Stephen Fry on tehnyt useita dokumentteja sekä juontaa BBC:n suosittua tietokilpailua QI. Fry on myös kynäillyt kaksi elämäkertaa, näytelmäkäsikirjoituksia ja kuunnelmia sekä useita romaaneja (mm. täälläkin esitellyn The Liarin). Omien sanojensa mukaan Fry on maanis-depressiivinen varas ja patologinen valehtelija. Ja vielä juutalainen, homo ja ateisti, joka on viettänyt luottokorttivarkauden takia pienen pätkän elämästään nuorisovankilassa. Elämäkerralle riittää siis aineksia.

Brittiläisen kuivakkaa huumoria viljelevä Moab is my Washpot kattaa Fryn elämän ensimmäiset 20 vuotta keskittyen lähinnä koulukokemuksiin. Ylemmän keskiluokan vesa lähetetään seitsenvuotiaana yksityiskouluun, siis sellaiseen, jossa asutaan kummallisen nimisissä asuntoloissa, paitsi silloin kun ollaan lomalla kotona. Nykyäidin sydäntä tämä menneen maailman tapa kouraisee, mutta Fryn nuoruudessa ja sosiaalisessa asemassa vaihtoehtoa yksityiskoululle ei ollut.

The point is that my father had been to boarding school, my mother had been to boarding school, all the friends I had in the world went away to boarding school. It was what one did. It was Life as I knew it. A child of seven does not question such a circumstance: it’s the way of the world. If I had not been sent way I should have wondered what was wrong with me.

Rauhalliseen veljeensä verrattuna Stephen Fry on aina tuntenut olevansa hieman ongelmainen tapaus. Oman seksuaalisen suuntautumisen aiheuttama epävarmuus, kielellisestä lahjakkuudesta kumpuava nenäkkyys ja vuoristoradan tapaan vaihtelevat mielialat tekivät Fryn varhaisesta elämästä hankalaa. Kun valehteluun ja ylimielisyyteen taipuvainen älykkö ajautuu ongelmiin auktoriteettien kanssa ja erotetaan koulusta, ei syyttävä sormi  kuitenkaan osoita vanhempiin tai koulukäytäntöihin sellaisenaan.

Whether at boarding school, day school or at home with governesses and private tutors, I would have always been as screwed up as an unwanted letter from the Reader’s Digest.  

Stephen Fryn humoristisen koskettavaa elämäkertaa lukee ihan mielellään, joskin välillä kirjailijan ajatus harhailee ja punainen lanka katoaa. Brittiläisen yksityiskoulun arki on täynnä kimuranttia hierarkiaa ja erikoisia tapoja, mutta pohjimmiltaan kirjaa lukiessaan ei voi olla kuin toteamatta: pojat ovat poikia yksityiskoulussakin.

Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Stephen Fry
Nimi: Moab is my Washpot
Kustantaja: Hutchinson (1997)

Lempeästi hullu arvio: ***

2 kommenttia:

  1. Minulla on yöpöydällä odottamassa se Fryn aikuisikää käsittelevä teos, odotan mielenkiinnolla. Varmaan tulee tämäkin luettua jossain vaiheessa, vaikuttaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tuo mainitsemasi jälkimmäinen osa kiinnostaa kovasti, mutten ole vielä sitä hankkinut. Tämä ensimmäinen oli ainakin ihan mukiinmenevä opus, joskin välillä Fryn ajatus hiukan harhailee. Kirjahyllyssä sopivaa lukuvirettä odottaa myös Fryn Making History.

    VastaaPoista