tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kun puhe on huumetta


Kirjahullun puoliso päätti taannoin lahjoa vaimoaan pelkästä lahjomisen ilosta. Koska puoliso tietää kirjahullun kirjahulluuden vakavuuden, oli lahjus luonnollisesti kirja ja tieteis sellainen. Maaliin osui, vaikka valinta perustui ilmeisesti hakuammuntaan ja valistuneeseen arvaukseen. On kuulemma vaikea ostaa kirjoja ihmiselle, joka on vähän dingdong, vaikka lempeä onkin.

Lahjuksena saatu Embassytown on  kymmenkunta kirjaa kirjoittaneen China Mièvillen uusin teos. Voiko kirjailijalla muuten olla hienompaa nimeä kuin China Mièville? Ei voi, jos kirjahullulta kysytään. Tämän nimiseltä kirjailijalta voi odottaa vain jotain kimuranttia, omintakeista ja älyllistä. Ja sellainen Embassytown onkin.

Kirja kertoo matkaaja Avice Benner Chosta, joka palaa kotikaupunkiinsa Embassytowniin pitkien tähtimatkojen jälkeen. Kaupungin laitamia asuttavat planeetan alkuperäiset asukkaat, mystiset Isännät, jotka eivät pysty valehtelemaan. Isäntien ja ihmisten välinen kommunikaatio on lähes mahdotonta, sillä yhteistä kieltä ei varsinaisesti ole. Isäntien kieltä puhuvat ymmärrettävästi vain muutamat, Lähettiläiksi kutsutut ihmiset. Lähettiläät elävät pareina ja ovat toistensa klooneja. Isännät ymmärtävät Lähettiläiden puhetta vain jos Lähettiläspari puhuu yhtä aikaa. Kun planeetalle saapuu uusi Lähettiläspari, EzRa, tapahtuu jotain ennalta-arvaamatonta: Isännät sekoavat EzRan puheesta. EzRan ääni toimii huumeen tavoin ja Embassytown luisuu kaaokseen. Isäntien kieltä taitamaton Avice ajautuu rauhanrakentajaksi. Mutta voiko konfliktia selvittää, jos osapuolet eivät ymmärrä toisiaan?

China Mièvillen kirja on loistava esimerkki teoreettis-filosofisesta tieteiskirjallisuudesta, joka ei päästä lukijaansa ihan helpolla. Kirja on täynnä kiinnostavia filosofisia teemoja esimerkiksi toiseudesta, ymmärryksestä ja kielen kehittymisestä. Filosofisten pohdintojen lisäksi kirja tyydyttää lukijansa paitsi mielenkiintoisella juonellaan, myös kiinnostavilla henkilöhahmoillaan.

Kirjahullun kirjahyllyssä on odottanut jo vuoden päivät Mièvillen läpimurtoteos Perdido Street Station. Tiiliskivi saa kuitenkin odottaa vielä tovin, sillä Mièvillen teksti vaatii sulaakseen hyvän vireystilan ja oman rauhallisen hetkensä. Ettei mene hyvä kirja hukkaan.

Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: China Mièville
Nimi: Embassytown
Kustantaja: Pan Macmillan (2011)

Lempeästi hullu arvio: ****1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti