torstai 3. toukokuuta 2012

Maallisen mammonan metsästäjät


Jos ei ole vielä käynyt ilmi, niin kirjahullu ei ole mikään taloustieteilijä tai pörssihai, vaikka joutuukin päivittäin soveltamaan kotioloissa taloustieteitä. Kyse on tosin vähän toisen kaliiberin kotitaloustieteestä, johon liittyy mm. porkkanoita ja mössöjä. Kotitaloustieteen vastapainoksi kirjahullu tarttuikin mielenkiinnolla pörssimaailmaan sijoittuvaan trilleriin, eikä voi sanoa tulleensa kauhean paljon viisaammaksi, mutta viihdytetyksi kuitenkin.  

Robert Harrisin The Fear Index vie lukijan mystisten hedgerahastojen ja matemaattisten  algoritmien maailmaan, joita on vaikea selittää, kun ei oikein osaa. Riittänee, jos kerrotaan, että näiden rahastojen tarkoituksena on minimoida taloudelliset riskit, maksimoida voitto ja tehdä asiakkailleen isot kasat rahaa. Tai jotain sen suuntaista. Ollaan siis suurten riskien ja maallisen mammonan maailmassa, jossa miljoona on taskurahaa ja hiekkalaatikolla leikkivät isot pojat ja tytöt.

The Fear Index kertoo Alex Hoffmanista, CERNin entisestä fyysikosta, joka johtaa Genevestä käsin omaa hedgerahastoaan yhdessä kollegansa kanssa. Hoffmanin kehittämä VIXAL-4 -algoritmi on täydellinen ohjelma, joka analysoi mm. markkinoilla leviävää pelkoa ja paniikkia ja tekee siinä samalla suuria voittoja rahastolle. Alex Hoffman on sisäänpäin kääntynyt nero, joka suojelee yksityisyyttään vimmaisesti. Kun Hoffmanin kimppuun hyökätään hänen kotonaan, ajautuu eksentrinen miljardööri epäilyn, pelon ja vainoharhaisuuden oravanpyörään, josta ei ole helppoa ulospääsyä. 

The Fear Index on Robert Harrisin kahdeksas romaani. Kirja on ihan mukiinmenevä trilleri, muttei ihan pysty lunastamaan kiinnostavalle aiheelle asetettuja odotuksia. Aineksia on vaikka mihin, mutta toteutus hiukan ontuu, eikä tarina oikein jaksa kantaa loppuun asti. Harmi sinällään, koska aihe on mitä ajankohtaisin.

Politiikan toimittajana BBC:llä aloittanut Harris on muuten naimisissa Nick Hornbyn siskon kanssa. Jos vaikka jotakuta juorupuoli sattuisi kiinnostamaan.

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: The Fear Index
Kirjailija: Robert Harris
Kustantaja: Hutchinson (2011)

Lempeästi hullu arvio: ***-

3 kommenttia:

 1. Harrisit eivät ole suosikkejani, toisin kuin Hornbyt, mutta olisi kyllä hauska päästä seuraamaan näiden (sukulais)miesten kohtaamisia!

  Mia kommentoi asiaa: http://lempeahulluus.blogspot.com/2011/08/vahan-vinksallaan.html

  VastaaPoista
 2. Hornbyt kolahtavat minuunkin enemmänkuin Harrisit. Mutta sympaattinen mieshän Harris on. Tässä linkki BBC:n legendaariseen Desert Island Discs -ohjelmaan, jossa haastatellaan Harrisia:

  http://www.bbc.co.uk/radio4/features/desert-island-discs/castaway/9ce5b1c6#b00w6pny

  DIDin arkistoista löytyy muuten monta mielenkiintoista kirjailijaa (ja näyttelijää). Suosittelen lämpimästi tutustumaan ohjelmaan, jos ei ole jo tuttu.

  VastaaPoista
 3. Juorupuoli kiinnostaa aina! Samoin englanninkieliset jännärit, mutta tämä tuntuu liian hankalalta kevätflunssaiselle aivotoiminnalleni.

  VastaaPoista