perjantai 28. lokakuuta 2011

Ikäneidon yksinpuhelu

Olin kyllästynyt koluamaan Itämeren nurkkia, joten lähdin niin kauas kuin mahdollista ja kirjahyllystä löytyi uusiseelantilaisen Sylvia Ashton-Warnerin kirja Ikäneito. Se kertoo alkeiskoulun opettajattaresta, joka huomaa, etteivät perinteiset eurooppalaiset opetusmenetelmät ja koulukirjat toimi maorilasten opetuksessa. Syynä on se, että koulukirjoissa on hyvin vähän yhtymäkohtia näiden lasten elämän kanssa. Niinpä opettajatar alkaa itse kehitellä uusia opetusmenetelmiä ja koulukirjoja.

Ashton-Warner on itse toiminut samanlaisessa työssä, josta kirjoittaa. Hän on myös (siellä maailman kolkassa) tunnettu opetuksen uudistaja ja kirjailija. Tämän kirjan pitäisi olla hänen tärkeimpiä teoksiaan ja ihmettelen, miksi. Kirjan kieli ei ollut kummoista ja rakenne oli huono. Uudet opetusmenetelmät olivat kyllä kiinnostavia, mutta niihin päästiin vasta loppupuolella. Sitä ennen piti kestää pari sataa sivua ikäneidon yksinpuhelua ja poikamiesten tarkkailua.

Aiheeltaan Ikäneito on uusiseelantilaisten elokuvien, Pianon ja Kerran sotureita, välissä, mutta ei vedä vertoja kummallekaan.

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: Ikäneito
Kirjailija: Sylvia Ashton-Warner
Alkuperäinen nimi: Spinster (1958)
Kääntäjä: Annikki Palmén
Kustantaja: WSOY (1960)

Mian arvio: * 1/2

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava aihe noin periaatteessa, mutta ei se pelkkä aihe aina kirjaa pelasta.

    Itse matkasin Itämereltä Japaniin (matka on vielä hiukan kesken) ja toisen kirjan kanssa mielen syövereihin.

    VastaaPoista
  2. Siis tämä on romaani, joka kertoo samanlaisesta henkilöstä kuin kirjailija itse? Vähän niin kuin Kathy Reichs (ja Temperance "Bones" Brennan)? Mutta ei siis ihan yhtä vetävä, saati verinen? Hmmm, lopetin Reichsin kirjojen lukemisen melko pian (ovat niin samanlaisia), ja Ashton-Warneria ei siis tarvitse lukea yhtäkään. Kiitos Mia!

    VastaaPoista