sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Huhtikuun tytöt

Tervetuloa Turkuun ja Reijo Mäen maailmaan, elokuvissa pyörii uusi Vares-dekkari Huhtikuun tytöt, joka perustuu Mäen samannimiseen kirjaan.*)

Tämä teksti kertoo kuitenkin toisista huhtikuun tytöistä. Lotty, Rose, Caroline ja rouva Fisher elävät 1920-luvun Lontoossa. Kaikki ovat omilla tahoillaan ja omista syistään tyytymättömiä elämäänsä. Ne asiat, jotka toiselle tuottavat ahdistusta, voivat toisesta olla tavoittelemisen arvoisia. Onko parempi että aviomies kyttää kaikkea tekemistä vai on niin välinpitämätön, että elää omaa elämäänsä. Entä onko parempi olla yksin ja yksinäinen vai olla seurapiirien vankina ja kadottaa itsensä ihailun loisteessa.

Elisabeth Russelin Lumottu huhtikuu tarjoaa ratkaisuksi rakkautta ja välittämistä. Kuulostaa kornilta, mutta eikö jossakin Paul Austerin kirjassa mies saanut tarkoitusta elämäänsä auttamalla muita? Toisaalta muiden auttaminen voi olla pakoa ankeasta arjesta: ”Hänellä ei ollut mitään, ei ketään omaa, jolle tuhlata itsensä. Köyhistä tuli hänen lapsiaan ja Jumalasta hänen rakkautensa kohde. Mikä saattoikaan olla onnellisempaa kuin tällainen elämä, hän joskus mietti itsekseen.” Teeskennelty onni ei voi poistaa pettymystä. Muutos on välttämätön ja se tulee lehti-ilmoituksen myötä: vuokrattavana huhtikuuksi pieni linna Italiassa. Tähän tilaisuuteen tartutaan syyllisyyden ja päättäväisyyden sekaisin tuntein.

Luen pari kertaa vuodessa tällaisen vanhanaikaisen naisten lukuromaanin, ja olen yllättynyt niiden tarkasta havainnoinnista mitä tulee ihmisten erilaisiin motiiveihin ja käyttäytymiseen. Toisaalta niiden kieltä ei voi verrata nykyaikaisiin kirjoihin, kuten esimerkiksi Marian Keyesin nokkelaan leikittelyyn (Keyesiä olen lukenut vain englanniksi). Russelin kirjassa kuvattiin englantilaista luokkayhteiskuntaa rivien välissä. En olisi osannut kiinnittää siihen huomiota, jollen olisi kuullut antropologi Kate Foxin kirjasta Watching the English. Siinä kuvataan, miten luokkayhteiskunta elää ja näkyy monin tavoin ihmisten elämässä tänäkin päivänä. Keskiluokkaisesta naisesta voi tulla kuningatar, mutta yläluokkaan pääsee vain syntymällä siihen.

Elisabeth Russel (1866-1941) tunnetaan nimellä Elizabeth von Armin, sillä hän meni naimisiin saksalaisen kreivin kanssa. Lasten kotiopettajana oli muuan E. M. Forster. Ensimmäinen kirja Elizabeth and Her German Garden (1898) oli menestys ja selittää Lumotussa huhtikuussa olevan kukkapaljouden. Kirjassa kuvaillaan kymmeniä ihania kukkia, pensaita ja puita, jotka kukkivat Italiassa huhtikuussa, ja itse asiassa haaveilin omasta puutarhasta samalla kun luin tätä kirjaa. Kreivin kuoltua Elisabeth meni naimisiin toisen kreivin (tai jaarlin) kanssa, joka sattui olemaan Bertrand Russelin veli. B. Russel oli matemaatikko ja filosofi ja vaikka mitä, mutta hänen elämäänsä en jaksa perehtyä. Sitä paitsi Elisabeth Russelin omassa elämässä oli käänteitä vaikka kuinka, siksi tuntuu kummalta, miten hän voi kuvata tylsyyttä niin hyvin.

Lumotusta huhtikuusta on tehty elokuva Enchanted April vuonna 1992. Filmi on kuvattu Portofinossa, Italian Rivieralla. Näitä elokuvia maiseman vaihtamisesta on viime vuosina ilmestynyt vaikka kuinka, on taloa Toscanassa ja viinitilaa Provencessa. Voisi melkein puhua tietystä lajityypistä.

*) Palautetta blogitekstistä: Kyl mää vallan kauhiast petyin ku luulin ett kyse o vares-kirjast mut sit puhutaanki forstereist ja russeleist. Aura-joest o jäät just lähteny joten kui kukka mihinkä toskanaan tai provinssiin eres kaipais.


Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Elisabeth Russel
Kirja: The Enchanted April (1922)
Kirja suomeksi: Lumottu huhtikuu
Suomentaja: "Englannin kielestä suomennettu"
Kustantaja: WSOY (1942)

Mian arvio: ***

3 kommenttia:

  1. Olen nähnyt kyseisen elokuvan pariinkiin kertaan, mutta kirja on jäänyt lukematta. Elokuva oli sellainen mukava hyvänmielen elokuva, jossa oli paljon kaunista katsottavaa ja aika osuvaa analyysia brittiläisestä elämänmuodosta.

    Tuon Kate Foxin olin joskus lukenut ja se sisältää aika terävää havainnointia brittiläisestä luokkayhteiskunnasta. Luokasta toiseen eteneminen on harvinaisen vaikeaa yhteiskunnassa, jossa pelkät sanamuodot paljastavat samantien mihin luokkaan henkilö kuuluu. Keskiluokalla lienee vaikeinta. Halut osoittaa olevansa ylempää syntyperää tai yletä luokkaportaita ovat kovat, mutta eteneminen ja hyväksynnän saaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Kultalusikan voi ostaa, mutta oikeasti piirit aukeavat vain niille, jotka ovat syntyneet se suussaan.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa, että kotiopettajana on ollut E.M. Forster, toinen tarkka englantilaisten yhteiskuntaluokkien ja niiden tiukkojen rajojen kuvaaja! Liekö hän saanut kirjoihinsa vaikutteita von Armineilta? Google vieköön!

    Forster on ollut von Arminien kotiopettajana Saksassa vuonna 1905. Tätä ennen hän on matkustanut Italiassa äitinsä kanssa, ja hänen ensimmäinen romaaninsa "Where Angels Fear to Tread" (joka tapahtuu Italiassa), ilmestyi niin ikään 1905.

    Jo tässä romaanissa aiheena on "keeping up appearances", mutta vasta seuraavissa romaaneissa, vuonna 1907 ja 1908 ilmestyneissä "The Longest Journey" ja "A Room With A View", Forster tarttuu tiukemmin yhteiskuntaluokkien väliseen kuiluun, ja jatkaa samalla teemalla upean tarkkasilmäisesti myöhemmissä romaaneissaan "Howard's End" (1910), "A Passage to India" (1924) ja "Maurice" (homoseksuaalisen teemansa vuoksi julkaistu vasta kirjailijan kuoleman jälkeen 1972, mutta kirjoitettu lähes 60 vuotta aikaisemmin).

    Itse keskiluokkaan kuuluvana Forster on voinut kokea luokkahypyn mahdottomuuden. Ehkä von Arminit ovat antaneet hänelle näkökulmaa yläluokkaan?

    Forster on lempikirjailijoitani (edelleen, vaikka tein hänen romaaneistaan gradun), ja eritoten "Howard's Endin" henkilöiden jäykkä suhtautuminen eri yhteiskuntaluokkien ihmisiin riemastuttaa. Ihminen voi tehdä mitä tahansa, mutta ei nousta näillä tikkailla. Niiltä voi tosin luisua alas, jos on liikaa tekemisissä alempiluokkaisten kanssa.

    VastaaPoista
  3. Harrods-tavaratalon sivuilla, joilla käyn välillä fiilistelemässä, on kontaktilomake. Siinä pyydetään henkilötietoja, joista ensimmäiseksi kysytään titteliä. Vaihtoehdot ovat tässä järjestyksessä:

    Lord, Princess, Sir, Viscount, Viscountess, The Honourable, The Right Honourable, Wing Commander, Professor, Reverend, Sheik, Madam, Mademoiselle, Major, Monsieur, Prince, Lieutenant, Lieutenant Commander, His Royal Highness, Judge, Countess, Dame, Doctor, Earl, Mr and Mrs, Mrs, Mr, Miss, Ms, Master, Baron, Baroness, Begum, Brigadier, Captain, Colonel, Commander, Count, Her Royal Highness, Lady, Lieutenant Colonel.

    VastaaPoista