lauantai 2. huhtikuuta 2011

Gettojen nörtti

En tiennyt mitään Dominikaanisesta tasavallasta tai sen kansakunnan eriskummallisesta mielenlaadusta aloittaessani lukemaan Junot Diazin kirjaa Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä. Nyt tiedän. Tiedän esimerkiksi, että dominikaanisen mittapuun mukaan miestä arvotetaan puhtaasti naisenkaatokyvyn mukaan. Jos  mies ei kaada naisia, hän ei voi olla dominikaani. Dominikaaninainen taas on omien kurviensa summa. Mitä enemmän kurveja, sitä enemmän nainen on Nainen. Ja jos nainen ei ole kurvikkaan seksikäs, on häntä syytä epäillä jonkin muun kansallisuuden edustajaksi. Kirjan perusteella tiedän myös, että dominikaanisessa kansanperinteessä liikkuu kirous ”fukú”, johon ei ole tehokasta vastalääkettä ja joka koskettaa sen vainoamia perheitä sukupolvesta toiseen.

Newjerseyläinen Oscar on nörtin perikuva, mutta samalla myös puhdas dominikaani, joka haluaa naisia. Tosi paljon naisia. Tai edes yhden naisen. Että jos edes kerran saisi leipoa kunnon ”mujerea”. Se tekisi Oscar-paran onnelliseksi. Mutta kohtalo ei ole ollut Oscarille suopea. On raakaa kasvaa ylipainoiseksi nörtiksi, joka ei kykene kaatamaan naisia kuin omissa fantasioissaan. Ja näitä fantasioita Oscarilla kyllä riittää. Mutta on yhtä lailla katalaa syntyä perheeseen, jota vainoaa dominikaaninen yleismaailmallinen kirous, fukú. Fukún merkitsemän perheen vesa ei voi mitenkään onnistua täyttämään dominikaanisen miehen mittaa, saati tulla onnelliseksi.

Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä ei kerro pelkästään Oscarista. Se kertoo myös Oscarin fukún vainoamasta perheestä: äidistä Belistä, Oscarin siskosta Lolasta, Belin tädistä la Incasta, Oscarin isoisästä Abelardista sekä Lolan ja Oscarin ystävästä Yuniorista. Kaikilla on omat arpensa, omituisuutensa ja kaikki ovat dominikaanisen kansanluonteensa orjia. Lisäksi kirja kertoo Rafael ”El Jefe” Trujillosta, yhdestä maailman viheliäisimmistä diktaattoreista. Trujillo piti Dominikaanista tasavaltaa rautapihdeissään 1930-luvulta aina salamurhaansa vuoteen 1961 asti. "El Jefessä" kulminoitui dominikaanien machismo. Hän kaatoi kaikki naiset ja raivasi tieltään kaikki miehet. Kunnes kuoli saatuaan kuulan kallonsa. Fukún aikaansaannosta sekin, kenties?

Junot Diazin Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä on kuin dominikaani. Yhtä aikaa hävytön, kepeä ja kurvikas. Tämä runsauden sarvi on myös surumielisen humoristinen kuvaus erilaisuudesta. Oscar ei ole kuten kaikki muut ja saa kärsiä siitä kohtuuttoman paljon. Diazin kieli on runsaan gonzoa, tarina rehevä ja henkilöhahmot värikkäitä. Taputukset Vuokko Aitosalolle, joka selviää erinomaisesti melko hankalasta tehtävästään teoksen suomentajana. Diazin kirja voitti  muuten Pulitzerin  vuonna 2008. Melko virkistävä valinta, sanoisin.


Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Junot Diaz
Nimi: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (2007)
Suomenkielinen nimi: Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä
Suomentaja: Vuokko Aitosalo
Kustantaja: Like (2008)

Lempeästi hullu arvio: ****

4 kommenttia:

  1. Huomasin, että yöpöydälläsi on Matthew Pearlin uusin! Pidin kovasti hänen The Dante Club- teoksestaa ja The Poe Shadow odottelee hyllyssä myös. Halusin vain ensin lukea hieman Poesta jotain suomeksi, koska ainakin Dante Clubissa oli hyötyä, jos tiesi vähän Jumalaisesta näytelmästä. Kirjan pystyi toki lukemaan ilman ennakkotietoakin, mutta siitä sai enemmän irti, kun tiesi vähän missä mennään.
    Mielenkiintoista, että Pearl on erikoistunut tällaisten hieman synkempien kirjailijoiden nimiä kantaviin mysteereihin..
    Pitääkin tuo kirja laittaa muistiin alati kasvavalle listalle :)

    VastaaPoista
  2. Hauska yhteensattuma! Aloitin kirjan juuri, enkä osaa vielä sanoa miltä oikein vaikuttaa. Oletan, että kysessä on monia juonenkäänteitä sisältävä mysteeri ja mielenkiintoinen ajankuva. Olen lukenut joskus Dante Clubin, mutta kirjalijan Poe on vielä hankkimatta.

    Tuli mieleen, oletko lukenut Dan Simmonsia? Itse olen kovasti tykännyt kyseisestä kirjalijasta. Teemat ovat synkkiä, mutta aiheet kiinnostavia. Ja ajankuva on Simmonsilla briljanttia. Simmons on kirjoittanut scifiä (mm. Hyperion-saaga) ja historiallista fiktiota (Kalin laulu, The Terror ja Drood).

    VastaaPoista
  3. Oscar Waoon on ollut tarkoitukseni tutustua, ja nyt onkin sitten aivan pakko! Kuulostaa loistavan kiinnostavalta!

    VastaaPoista
  4. Tämä oli kiinnostava kirja. Sisälsi ihan hillitöntä kirjallista ilotulitusta sekä käsittämättömän paljon viittauksia scifiin, fantasiaan ja roolipeleihin. Harvoi tällaiseen intertektuaaliseen tulitukseen törmää.

    VastaaPoista