sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Me olemme kaikki syyllisiä

Me olemme kaikki syyllisiä. Jotkut enemmän kuin muut, jotkut paljon enemmän kuin muut, mutta älä tule sanomaan minulle, että me emme kaikki ole syyllisiä.

Kirjahyllyyni jäänyt ja jo kerran keskeytynyt Iain Banksin Syyllisyys ei vakuuta heti. Itse asiassa opus jää melkein kesken jo toisen kerran. Alku tökkii pahasti. Päähenkilö Cameron Colley elää eksistentiaalisen tuskan keskellä.  On pakko vetää viinaa ja kamaa. On pakko kirjoittaa, koska skotlantilaisen viskin tuho ansaitsee artikkelinsa. Eikä ole naistakaan, paitsi naimisissa oleva Y. Ja sitten on vielä sarjamurhaaja, jonka brutaaleja tekosia kuvataan toisesta persoonasta. Miehistä tuskaa, uhoa ja hikeä.  Tämä kaikki tuska, turhautuminen ja graafiset kuvaukset ovat minulle melkein liikaa ja on hyvin lähellä, että luovutan. Taas.

Mutta päätän jatkaa ja jotain tapahtuu. Juoni imaisee mukaansa. Päähenkilöstä alkaa jo melkein pitää ja sarjamurhaajan tekosissakin alkaa näkyä tiettyä kiinnostavuutta. Banks tekee sen jälleen. Hän onnistuu koukuttamaan.

Syyllisyys on alkuun päästyään kiinnostava tutkielma vastuunkannosta, syyllisyydestä ja menneisyyden painolastista. Murhaajan uhreiksi valikoituneet henkilöt ovat kaikki syyllisiä. Omalla tavallaan. Mutta onko murhaajalla  kuitenkaan oikeutta toimia kostonenkelinä? Myös Cameron on syyllinen. Lapsuuden teot ja tekemättä jättämiset vainoavat häntä edelleen. Myös yhteiskuntaa on syyllinen. Thatcherismin kyllästämä yhteiskunta elää ahneudesta ja oman edun tavoittelusta, jossa menestyminen on tärkeintä. Vuonna 1993 kirjoitettu teos kuvaa hienosti 1980-luvun lopun juppielämän aiheuttamaa henkistä krapulaa.

Skotlantilainen Iain Banks on loistava kirjailija. Banks kirjoittaa kahdella nimellä. Iain Banksin kirjoittamat kirjat ovat kaunokirjallisuutta. Iain M. Banks taas kirjoittaa ehkä parasta tieteiskirjallisuutta, jota olen koskaan lukenut. Lukujonossani on muuten Iain M. Banksin uusin scifi Surface Detail, jota tuskin maltan odottaa. 

Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Iain Banks
Nimi: Complicity (1993)
Suomenkielinen nimi: Syyllisyys
Suomentaja:  Inka Parpola
Kustantaja: Loki-kirjat (2002)

Lempeästi hullu arvio: ***1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti