perjantai 26. elokuuta 2011

Itämerta myötäpäivään
Kirjahullun fantastinen kirjaurakka on edennyt jo varsin pitkälle. Uudet kirjalliset maailmat odottavat yhden kirjan päässä.

Lounais-Suomessa asustava kirjahullu rakastaa Itämerta ja tietää monta asiallista tiedonjyvää tästä murtovesialtaasta, mutta myöntää samaan hengenvetoon, ettei tunne Itämeren alueen kirjallisuutta mitenkään hyvin. Kirjahullu tunnustaa syntinsä avoimesti: kirjahullu on epäluuloinen, urautunut, henkisesti laiska sekä mukavuudenhaluinen lukija, joka ei erityisemmin kaihoa kovan luokan kirjallisia seikkailuja. Nyt kirjahullu on kuitenkin päättänyt uskaltaa ja tarttuu kirjallis-filosofiseen haasteeseen, jossa kilpaillaan omia ennakkoluuloja vastaan.

Ajatus kirjallisesta matkasta hiipi kirjahullun päähän eräänä pitkänä yönä, kun unihiekan vaikutus jäi puolitiehen ja kirjahullu valvoi mökillä tuulen ääntä ja meren kohinaa kuunnellen. Elokuinen ajatuspaini vie kirjahullun uskaliaalle kiertomatkalle Itämeren rantavaltioihin. Ajatuksena on koluta yhdeksän maata, yhdeksän opusta ja löytää kenties jokin yhteinen nimittäjä, eräänlainen Itämeri-identiteetin jyvänen. Utopistinen ajatus? Mahdollisesti. Mutta samalla jotenkin kutkuttava.

Kirjahullu etenee kirjallisin hypyin Suomesta Venäjän kautta Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Edessä on vaikeuksia, ehkä jopa mahdoton urakka, sillä Latvian ja Liettuan kirjallisuudesta kirjahullulla ei ole minkäänlaista mielikuvaa, saati tiedonjyvää. Liekö mitään edes suomennettu?

Kiertomatka saattaa siis joutua vastatuuleen, ehkä jopa ajautua karille. Saattaapa matkanteko tyssätä kokonaan, jos lukutuuli laantuu. Mutta ei anneta ennakkoluulojen tai epäonnistumisen pelon lannistaa. Ilmassa on kirjallisen seikkailun tuntua, suolaisen kosteita pärskeitä ja lokin kirkunaa.

Kirjallisia ehdotuksia otetaan muuten vastaan, koska kirjahullun tietämys erityisesti Baltian maiden kirjallisuudesta on suorastaan häpeällisen huonolla tolalla. Balttisesti valveutuneet kirjaharrastajat, apuanne kaivataan kipeästi. Ja ehdotuksia muistakin kirjallisista kohteista otetaan kiitollisina vastaan.

3 kommenttia:

 1. Kerrassaan loistoidea! Vielä näin Muinaistulien yön aattona!

  Yhdistäköön palava lukuinto tuon sisämeremme rantojen nuorison, muinaistulien lailla, kuin konsaan Hansa-kaupunk...

  Tai siis, onnea luku-urakkaan. Toivottavasti Baltian maista löytyy kiinnostavia kirjoja, ja kukaties tästä aukeaa uusi, kiinnostava näkymä lähimaihin. Innolla odotan projektin etenemistä!

  Kas, Airiston aalloilta mi lähteekään, kohti uljaan meremme uusia rantoja. Tuo sidottujen sivujen ketju, niteiden nippu, joka liittää maidemme... Anteeksi.

  VastaaPoista
 2. En ihan ymmärtänyt Asteriinan viestiä, mutta se sytytti sisälläni sellaisen muinaistulen, jonka sammuttamiseksi tarvitsen Itämeren aaltoja.

  Lähtekäämme siis kaikki kolme myötäpäivään ja -tuuleen ja katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi. Ihan näin ex tempore carpe diem.

  VastaaPoista
 3. Mukaan matkaan vain! Yksin matkaaminen on tylsää, yhdessä matkaaminen on paljon hauskempaa.

  Hyvää muinaistulten päivää kaikille!

  VastaaPoista