lauantai 3. syyskuuta 2011

Tunteilua ja järkeilyä lopussa

Julian Barnesin The Sense of an Ending on ehdolla Booker-palkinnon voittajaksi tänä vuonna. Kyseessä on lyhyt romaani, vain 160 sivua, aiheenaan muisti, muistot - ja koko elämä. Romaanin nimi viittaa Frank Kermoden samannimiseen teokseen (vuodelta 1965), jossa tarkastellaan maailmanlopun kirjallisuutta ja "peripeteiaa", joka Aristoteleellä tarkoittaa odottamatonta juonenkäännettä. Nimi avaa Barnesin teosta moneen suuntaan: siinä tehdään selkoa elämän käänteistä sen loppuvaiheessa, minäkertojan otteessa on lopun tuntua, ja juonenkäänne sai tämän lukijan menettämään yöunensa.

Tony Webster muistelee kirjassa elämäänsä koulupoikana, opiskelijana ja jo päättyneissä suhteissaan. Hänen kolme kaveriaan ovat merkittävässä roolissa, samoin kolme naista, jotka ovat eri tavoin koskettaneet häntä. Yksi kavereista tekee itsemurhan, ja muut pohtivat teon motiiveja, tullen selkeään lopputulokseen, johon ovat tyytyväisiä vuosikymmenten ajan. Kunnes merkityksettömältä tuntuva tapahtuma antaa aihetta pohtia asioita uudelleen, ja Tony, aikansa kulukseen, pyytää vahvistusta omille epämääräisille muistoilleen muilta. Lopulta selviää, että hän on ymmärtänyt asiat aivan väärin, ja tämä keikauttaa koko aikaisemman elämän päälaelleen.

Kirjan kieli on tarkkaa, tiivistä ja kaunista, sitä on ilo lukea. Tunnelma on rauhallinen, pohdiskeleva ja filosofinen. Tony pohtii ajan muovautuvuutta, pelkoa elämän keskinkertaisuudesta, ihmisen luonteen kehitystä, päätöksentekoa, aikuisuutta, nostalgiaa.

Because just as all political and historical change sooner or later disappoints, so does adulthood. So does life. Sometimes I think the purpose of life is to reconcile us to its eventual loss by wearing us down, by proving, however long it takes, that life isn't all it's cracked up to be.


Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: The Sense of an Ending
Kirjailija: Julian Barnes
Kustantaja: Jonathan Cape (2011)

Asteriinan arvio: ***½

7 kommenttia:

 1. Pitää pistää korvan taakse .

  Viime aikoina on tullut vastaan niin monta kiinnostavaa kirjaa. Lukulista on jo kilometrin pituinen ja kirjahylly ratkeaa liitoksistaan. Pitääkö tässä ryhtyä käännynnäiseksi ja ostaa se Kindle?!

  VastaaPoista
 2. Tämä kirja kuulostaa sellaiselta, että taidan lukea sen. En nyt osaa perustella enempää, ehkä palaan asiaan myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Kindle, ehdottomasti! Aivan parasta siinä on se, että voi aloittaa kirjan tietämättä siitä juuri mitään, ilman ennakko-odotuksia, ja todella yllättyä. Mutta kieltämättä rakkauteni Kindleen (kuten vaikka siksi, että kun joku kehuu jotakin kirjaa, voin jo lukea sitä 5 minuutin kuluttua!) rajoittaa valitsemaani kirjallisuutta: kotimaiset pölyttyvät pöydällä. Myrskyluodon Maija rikkokoon Kindle-putkeni!

  Mia, kirja jää kummittelemaan mieleen, siinä on pohdittavaa pitkäksi aikaa. Suosittelen, todellakin, ja luulen että jossakin vaiheessa luen tämän uudelleen.

  VastaaPoista
 4. Tänään on julkaistu tämän vuoden (Man) Booker-palkinnon lyhytlista, ja Barnesin kirja on kuuden parhaan joukossa. (Booker-palkintohan jaetaan vuosittain parhaalle englanninkieliselle, brittiläisen kansanyhteisön kansalaisen kirjoittamalle romaanille. Kansainvälinen palkinto jaetaan joka toinen vuosi, tänä vuonna sen voitti Philip Roth.)

  Palkintolautakunnan yhteenveto kirjasta:
  "A truly wonderful novel that will have the reader immersed in the story from the very first page, and all the while marvelling at the precision of Barnes’ prose. Tony Webster and his clique first met Adrian Finn at school. Sex-hungry and book-hungry, they would navigate the girl-less sixth form together, trading in affectations, in-jokes, rumour and wit. Maybe Adrian was a little more serious than the others, certainly more intelligent, but they all swore to stay friends for life. Now Tony is in middle age. He’s had a career and a single marriage, a calm divorce. He’s certainly never tried to hurt anybody. Memory, though, is imperfect. It can always throw up surprises, as a lawyer’s letter is about to prove. The Sense of an Ending is the story of one man coming to terms with the mutable past. Laced with trademark precision, dexterity and insight, it is the work of one of the world’s most distinguished writers."

  Muut ehdokkaat ovat Carol Birch: "Jamrach’s Menagerie"; Patrick deWitt: "The Sisters Brothers"; Esi Edugyan: "Half Blood Blues"; Stephen Kelman: "Pigeon English"; A D Miller; "Snowdrops".

  VastaaPoista
 5. Barnes näyttää olevan suosikkiehdokas. Tämä on kirjailijan neljäs Booker-ehdokkuus. Tässä tuomari Gaby Woodin mietteitä Barnersin kirjasta:

  "In purely technical terms it is one of the most masterful things I've ever read and I certainly think, the most masterful things Barnes has written," she said. "The total distillation of ideas he has been rehearsing for almost all his working life."

  Kyllä tämä pitää lukea. Pakkohan se on.

  VastaaPoista
 6. Täsmennys edelliseen. Gaby Wood on siis Booker-juryn jäsen, eikä mikään "tuomari".

  VastaaPoista
 7. Jos ette huomanneet, niin Barnes palkittiin tästä kirjasta Bookerilla. HS:n sivuilla oli myös maininta, että kirja ollaan kääntämässä suomeksi.

  Oma kirjani odottaa minua postissa. Odotan mielenkiinnolla tulevaa lukukokemusta.

  VastaaPoista