maanantai 12. syyskuuta 2011

Mr. Bean yliopiston penkillä

Kuvittele nuori Mr. Bean menossa yliopistoon. Finninaamainen, itserakas, töykeä luuseri, joka yrittää olla fiksumpi kuin onkaan. Hänen haaveensa ja kuvitelmansa itsestään ovat surkuhupaisia, yhteentörmäykset väistämättömiä, kolahdukset ja kommellukset hauskoja.

At some point, I'd like to have an original idea. And I'd like to be fancied, or maybe loved, even, but I'll wait and see. And as for a job, I'm not sure exactly what I want yet, but something that I don't despise, and that doesn't make me ill, and that means I don't have to worry about money all the time. And all of these are the things that a university education's going to give me.

Tätä on brittiläisen David Nichollsin esikoisromaani "Starter for Ten". Tartuin kirjaan, koska sitä kehuttiin Nick Hornbyn kaltaiseksi, ja tapahtuma-aika on vuosi 1985 (kahdeksankymmentäluku on Hornbyn suosikki, samoin omani). Ja toki tuolloin olivat teiniopiskelijan elämässä prioriteetit kohdallaan:

And, anyway, compared to other qualities, like physical courage, or popularity, or good looks, or clear skin, or an active sex life, just knowing a load of stuff isn't actually that important.

19-vuotias Brian Jackson elää työväenluokan elämää äitinsä kanssa, ja on pitänyt esikuvanaan yliopisto-opiskelijoiden tv-visailua. Kun hänelle aukeaa mahdollisuus päästä eliittiseen visailujoukkueeseen, hän on valmis tekemään kaikkensa, etenkin kun joukkueeseen on tulossa myös kuvankaunis Alice.

Of course I have nothing but contempt for cool, self-satisfied, privileged cliques like that, but unfortunately not quite enough contempt to not want to be part of it.

Realismi iskee naamaan kuitenkin melko nopeasti. Opinnot eivät oikein suju, kavereiden kanssa on kahnauksia, tytöt eivät välitä. Äidinkään luo ei ole palaamista.

I lie there for a while, trying to work out the best way to deal with this. The best way to deal with it would be to kill myself, but the second best way is going to involve a great deal of groveling and pleading and self-mockery, so I start to get dressed, to get it over with.

Mutta kyllähän sitä Mr. Beanillekin toivoo parasta, ja Brianillekin väistämättä. Kasvattavaa ensimmäistä yliopistovuotta on hauska seurata, vaikkakin välillä myötähäpeä on melkoisen suurta. Ei tämä nyt Hornbyn veroinen ole, mutta viihdyttävä ehdottomasti, ja nostalginenkin, niin hyvässä kuin pahassa.

Nicholls on käsikirjoittanut suosittua "Rimakauhua ja rakkautta" -tv-sarjaa (Cold Feet) ja häneltä on vastikään suomennettu kirja "Sinä päivänä" (One Day, 2009). Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan "The Understudy" (2005).

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: Starter for Ten
Kirjailija: David Nicholls
Kustantaja: Villard (2003)
Kirjan pohjalta tehty elokuva: Starter for 10 (2006)

Asteriinan arvio: **½

3 kommenttia:

  1. Kuulostipa jännältä kirjalta! Hornby on yksi brittisuosikkejani kirjallisuuden saralla. Ja tuota Sinä päivänä on kyllä kehuttu paljon.. Laitetaanpa siis muistiin. Ainakin tässä viimeistä vuotta yliopiston kanssa painiessa aihe tuntuisi läheiseltä. :)

    VastaaPoista
  2. Kirja on vastikään suomennettu nimellä "Kaikki peliin". Näemmä siitä on myös tehty elokuva jo vuonna 2006 (http://www.imdb.com/title/tt0477095/), suomeksi nimellä "Heikoin lenkki".

    VastaaPoista