perjantai 30. maaliskuuta 2012

Taidehistoriaa lapsille ja lapsenmielisille

En todellakaan ole taidehistorian ekspertti, joten pikakatsaukset, yhteenvedot ja yleisesitykset ovat aina tervetulleita, etenkin kun ne on esitetty viihdyttävästi ja kiinnostavasti. Kuten tämä erinomainen kuva:


(Lähde: Facebook "Brazilian Aeroplane")

Löysin kirjastosta kirjan "Lapsen ensimmäinen taidekirja - loistavia kuvia ja tuttuja sanoja" (Lucy Micklethwait), johon on kerätty lapsia kiinnostavia kuvia maalaustaiteen saralta, eri aikakausilta.


Kirjan tekijä itse kertoo näin:
Johdatuksena taidehistoriaan meille kuitenkin riittävät kuvat. Pelkästään katselemalla niitä lapset oppivat hyvinkin paljon. - - - Kallisarvoista kykyä katsella ja nähdä, ajatella omin aivoin, on tärkeää ravita ja rohkaista. Sillä tavoin lapset voivat todella oppia ymmärtämään taidetta, ja heissä saattaa myöhemmin viritä halu lisätä taiteen tuntemustaan.
Kuvat edustavat eri taidehistorian ajanjaksoja kiitettävästi, mm. egyptiläinen hautamaalaus "Meidumin hanhia" (n. 2550 eKr), Hubert ja Jan van Eyckin "Neitsyt Maria" (n. 1426-1427), David Hockneyn "Le Plongeur" (1978). Lisäksi kuvat on jaoteltu lapsia kiinnostavasti aihepiireittäin ja otsikoita ovat esimerkiksi värejä, veneitä, aika nukkua, kasvoja, villieläimiä. Olisin ehkä toivonut vieläkin rohkeampaa otetta erilaisiin taidesuuntauksiin ja värileikkeihin, mutta näitä kuvia voidaan sitten katsoa muista taidekirjoista.

Kirja ei ikävä kyllä ole enää myynnissä, mutta monet kirjastot näyttävät pitävän sitä kokoelmissaan. Sain tilattua kirjan meille huuto.netin kautta - on mukavampi antaa lasten lukea kirjaa rauhassa silloin kun se ei ole vain lainassa.

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: Lapsen ensimmäinen taidekirja - loistavia kuvia ja tuttuja sanoja
Koonnut: Lucy Micklethwait
Suomentajat: Laila Rauhamaa ja Sanna Penttilä
Kustantaja: Kolibri (1994)
Alkuperäinen nimi: The Young Artist - Painting
Alkuperäinen kustantaja: Dorling Kindersley (1993)

Asteriinan arvio: ***½

2 kommenttia:

  1. Ihan mahtava sarjis!

    Tuota lasten taidekirjaa pitääkin ruveta etsimään kirppareilta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kuva on todella mainio. Löytyisipä se julisteena!

    Ateneumin kirjakaupasta olen löytänyt taidehistoriaa liippaavia värityskirjoja, mutta oikeaan kirjaan en muista törmänneeni. Kuulostaa hyvältä kirjalta.

    VastaaPoista