sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Reittä pitkin

Georges Duroy on nuori ja komea mies, joka ei saa elämässään mitään aikaan, kunnes tapaa kadulla vanhan tuttavansa. Duroy pääsee piireihin, joissa hän kiipeää ylös reittä pitkin. Suunta pysyy samana mutta reidet vaihtuvat.

Ranskalaisen Guy de Maupassantin ”Bel-Ami” on maino kirja. Se kuvaa armottomasti sekä Duroyn että naisystävien ajatuksia ja tekoja. Jokainen nainen on tyypiltään erilainen, mutta hahmona uskottava. Päähenkilön ajatukset näistä naisista ovat välillä julmia, välillä helliä, ja tämä tekee kirjasta pelottavan. Saamattomasta Duroysta kehkeytyy häikäilemätön toiminnan mies, joka perustelee kaikki tekonsa itselleen parhain päin. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, samoin päähenkilön sisäinen kauna ja kateus. On kiinnostavaa lukea, kuinka pitkälle psykopaatti pääsee Pariisin seurapiireissä. Jokainen luku kertoo tietystä tapahtumasta, joiden välissä voi olla pari päivää tai pari kuukautta. Suomennettu teksti ei ole mitenkään erityistä, mutta erilaisten tapahtumien kautta piirtyvä psykologinen kuvaus on terävää.

Maupassant itse oli pikkuvirkamies, joka inhosi virkojaan ja viihtyi naisten ja huvitusten parissa. Voisiko Duroy olla hänen alter egonsa, en tiedä. Wikipedian mukaan Maupassantia vaivasi kuppa 20-vuotiaasta saakka, ja aiheutti hänelle pahenevia mielenterveysongelmia. Vähän ihmettelen, ettei seurapiireissä kärsitty samasta vaivasta, meno kirjassa oli sen verran vilkasta. Kesällä tästä kirjasta tulee ensi-iltaan amerikkalainen elokuva, jonka pääosassa on Vampyyrirakastaja ja tunnettuja naisnäyttelijöitä. On vähän sääli, ettei Robert Pattinsonilla ole soreita viiksiä, joilla Duroy hurmasi naiset. Enemmän kuitenkin harmittelen sitä, että elokuvan trailerin perusteella siihen on ympätty moraalinen opetus, joka kirjasta puuttuu. Ehkä vanha ranskalainen kirja on liian kovaa kamaa nykyajan nuorisolle.  

Kirja pähkinänkuoressa

Nimi: Bel-Ami
Kirjailija: Guy de Maupassant
Alkuperäinen nimi: Bel-Ami (1885)
Suomentaja: Arvi Nuormaa
Kustantaja: Tammi (1987)

Mian arvio: ****

2 kommenttia:

  1. Katsoin tuon trailerin, enkä oikein vakuuttunut. Olisikohan toiminut paremmin BBC:n minisarjana?

    VastaaPoista
  2. Ranskan Psyko? Kuulostaa kiinnostavalta! Elokuvassa seurapiirien (mahdollinen) kuppa voisi olla muutettu päähenkilön harrastamaksi kuppaukseksi (koska kaikkihan tietävät hänen olevan oikeasti vampyyri).

    VastaaPoista