tiistai 24. huhtikuuta 2012

Sana taidetta


Saako kuvaan kirjoittaa?
Opiskeluaikoina kirjoitin paperin dadasta ja olin innoissani sanasta ja taiteesta. Tämänkertainen kiinnostus liittyy enemmänkin tauluihin, joihin on sotkettu sanoja. Mutta kumpi oli ensin, muna vai kana? Camilla Grayn mukaan futurismi tuli Venäjällä ensin maalaustaiteeseen ja sen jälkeen kirjallisuuteen, ja monet runoilijat aloittivat maalareina.

Futurismi liikkeenä lähti Italiasta ja Espoon taidemuseossa EMMA:ssa on aiheeseen liittyvä näyttely.

6 kommenttia:

 1. Sanoista on tehty myös katutaidetta. Helsinkiläisessä MakeYourMark-galleriassa on esillä newyorkilaisen graffiti-taiteilija Ghostin teoksia. Katutaide on sinällään kiinnostava ilmiö. Onko katutaide enää katu-uskottavaa, kun se viedään kaduilta gallerioihin?

  http://makeyourmark.fi/gallery/

  VastaaPoista
 2. Ainakin se on kannattavaa.

  http://basquiat.com/

  VastaaPoista
 3. Ja tasapainoilua katu-uskottavuuden ja kaupallisuuden välimaastossa http://www.banksy.co.uk/index.html

  "Banksy does not make photo canvases, mugs, wall stickers, greeting cards or T shirts.

  Please feel free to
  - Copy any Banksy imagery in any way for any kind of personal amusement
  - Make your own Banksy merchandise for non commercial purposes
  - Pretend you drew it yourself for art homework"

  VastaaPoista
 4. Katutaiteeseen kuuluvat myös tiedostavuus ja kannanotot:

  http://www.akayism.org/hq.html

  VastaaPoista
 5. Sanat ovat saaneet sijansa myös tämän hetken sisustustaiteessa. Sisustuslehtien kodeissa on seinillä julisteita ja tapettejakin, joissa on sanoja. Joku osuvasti kysyikin, kuka keksi että nykyään pitää sisustaa sanoilla: keittiön seinällä lukee kitchen, makuuhuoneessa jokin hempeä englanninkielinen sananparsi, lastenhuoneessa Nalle Puhin lausahdus.

  Toisaalta trendi on varmaankin jo menossa ohi, kun kerran esimerkiksi tekstillisiä laatikoita (coins, candles, magazines) saa jo HongKongistakin.

  Mutta kuten kaikessa taiteessa, sanasellaisessakin, ilo on katsojan silmässä. Trendit elävät omaa elämäänsä, sisustajat ja taiteesta nauttivat omaansa. Kyllä, meiltäkin löytyy yksi sisustusteksti. Kuivausrummun ovessa lukee "Mom's laundry, help wanted". Ja teksti, joka saa pyykkärin hymyilemään, ei voi olla väärässä.

  VastaaPoista
 6. Kiinnostava käänne sana/kuva-keskusteluun.

  Olen törmännyt samaan ilmiöön Anttilassa: kulhoja joissa lukee POPCORN tai COOKIES. On tehnyt mieli ostaa, mutta kun kulhoja on jo kaapit täynnä. Sitä paitsi nimetty kulho tuntuu vähän tyhmältä, mutta toisaalta kivalta.

  Sanat ovat tosiaan myös sisustuselementtejä. Jossakin sisustusohjelmassa joku perhe oli kirjoittanut olohuoneen seinän poikki ranskankielisen lauseen, koska lause näytti niin hyvältä. Ihanaa ja kauheaa oli se, ettei perheessä kukaan osannut ranskaa eivätkä he tienneet, mitä omalla seinällä luki.

  Toisaalta siinä oltiin sana taiteen ytimessä. Sanat itsessään olivat niin kauniita, että se riitti.

  VastaaPoista