lauantai 26. toukokuuta 2012

Kymppi ainekirjoituksessa

Lukiossa minun luokallani oli tyttö, jonka aineet opettaja luki aina ääneen. En ollut kovin yllättynyt kuullessani myöhemmin, että tästä tytöstä tuli Katja Kallio. En ole lukenut yhtään Kallion kirjaa, kolumneja kyllä, ja nyt käteeni osui Tyypit. Tyypit-kirja kertoo naisen elämän erilaisista arkkityypeistä Aviomiehestä Kilpailijaan. Päätin katsoa, olenko minäkin siellä. 

Jokainen luku kertoo jostain tyypistä ja näistä luvuista (tai yhteisestä kouluajasta) tuli mieleen ainekirjoitus. Kokonaisuus toimi kuitenkin varsin hyvin. Kirja oli osuva ja hauska, mutta yllättävän kirpeä.

Kirja pähkinänkuoressa


Nimi: Tyypit
Kirjailija: Katja Kallio
Kustantaja: Otava (2004)

Mian arvio: ****

5 kommenttia:

 1. Bärbel, saksalainen arkkitehti, liippaa läheltä.

  Tosin en ole Aviomiehen ex-tyttöystävä, mutta minusta piti tulla saksalainen arkkitehti ja pidin huolta, että kaikki tiesivät sen.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen melkein sukua julkkikselle: osallistuin Katja Kallion luennoille Italian kirjallisuudesta Turun yliopistossa. Hän on innostava ja hauska luennoitsija, ja kertoili huvittavia anekdootteja kirjailijoista.

  Olen lukenut häneltä kirjat "Sooloilua", "Tyypit" ja "Elokuvamuisti". Kirjoissa on mielestäni mukavan ironinen ja kepeä sävy. Ne ovat nopealukuisia ja jättävät jälkeensä hyvän mielen. Ja ehkä sitä katsoo ympärilleen vähän eriliaisin silmin lukukokemuksen jälkeen.

  VastaaPoista
 3. En ole lukenut yhtään Kalliota, mutta nyt kiinnostaa. Ja on kiinnostanut kyllä aiemminkin.

  VastaaPoista
 4. Kallion kirjoihin perustuvat elokuvat olivat sellaista hömppää, että tekstin kirpeys tuli minulle yllätyksenä. Suosittelen lukemaan ainakin tämän kirjan.

  Ja eikö me kaikki olla sukua kaikille julkkiksille tai ainakin viiden ihmisen ketjun päässä kenestä tahansa?

  VastaaPoista