tiistai 6. joulukuuta 2011

Poliisi ja kirjailija

Dekkarikirjailija Matti Yrjänä Joensuu on kuollut. Hän tuli lukijoille tutuksi Harjunpää-sarjasta ja teki myös pitkän uran poliisina.
Tältä istumalta tulee mieleen kaksi muuta poliisia ja kirjailijaa: Marko Kilpi ja Mikko Karppi. Nämä molemmat nuoren polven dekkarikirjailijat ovat tyyliltään aivan erilaisia, mutta molemmat tutustumisen arvoisia.

4 kommenttia:

 1. Eikös Mikko Karppi kirjoittanut Väinämöisen vyön? En ole lukenut, mutta vaikutti aiheeltaan kiinnostavalta. Marko Kilpeä en tunne.

  VastaaPoista
 2. Kilven "Kadotetut" oli Finlandia-ehdokkaana 2009. En oikein ymmärrä miksi. Sen piti olla erilainen dekkari, filosofinen ja ajankohtainen, mutta mielestäni se oli teennäinen ja heppoinen. Enempää en ole Kilpeä lukenut.

  Mikko Karppi puolestaan on minulle täysin tuntematon. Täytyy pistää mieleen. Genre ei yleensä minuun iske, en ole mikään Joensuu-fanikaan, vaikka pari pakollista olen lukenutkin joskus.

  Arvostan kirjailijoita, jotka tietävät mistä puhuvat, mutta faktatieto ei välttämättä tee hyvää kirjailijaa. Kai tämä on enemmän poikkeustapaus. (Kuten myös Mian arvostelussa "Ikäneidon yksinpuhelussa" myös kävi ilmi.)

  VastaaPoista
 3. Pasi Lönn on myös tälläinen poliisi ja kirjailija. Hän on tehnyt aikaisemmin nuortenkirjoja, mutta tänä vuonna tuli ensimmäinen aikuisten dekkari Viimeinen tili. En ole kylläkään lukenut hänen kirjojaan.

  Joensuulta olen sen sijaan lukenut kaikki, ja pidän hänen kirjoistaan kovasti. Harjunpää ja rakkauden nälkä on minulle se ylittämätön Joensuu. Sääli, ettei vielä vuonna 1993 dekkareita asetettu Finlandia-palkintoehdokkaiksi, sillä tämä kirja oli sen todellakin ansainnut. (Olen näet samaa mieltä Asteriinan kanssa Kilven Kadotetuista.)

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavia kommentteja, täytyy palata taas jossain vaiheessa dekkareiden maailmaan.

  VastaaPoista