sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kirjallinen pakkomielle

Joskus harmittaa, ettei ehdi täysin keskittyä lukemaansa kirjaan. Jotkin kirjat sen nimittäin todella ansaitsisivat. A.S. Byatt in Possession (suom. Riivaus) on tällainen kirja. Vuonna 1990 Man Booker -palkinnon voittanut sekä useilla kaikkien aikojen parhaat nykyromaanit –listoilla keikkunut romaani vaatii aikaa ja paneutumista. Se kuitenkin palkitsee myös hieman vähemmän keskittyneen lukijansa.  

A.S. Byattin Possession etenee kahdella aikajanalla. Viktoriaaniseen runoilijaan Randolph Henry Ashiin erikoistunut kirjallisuudentutkija Roland Michell löytää  kuuluisan runoilijan tuntemattomalle naiselle kirjoittamat kirjeet. Nainen paljastuu vähemmän tunnetuksi aikalaiseksi Christabel LaMotteksi. Michell anastaa kirjeet hetken mielijohteessa ja ryhtyy tutkimaan kahden runoilijan välistä yhteyttä. Tutkimusmatka vie Michellin LaMottea tutkivan Maud Baileyn puheille, joka kiinnostuu Michellin ajatuksista. Arvoituksesta tulee kummallekin pakkomielle. Yliopistomaailman kilpaileva ilmapiiri ajaa Baileyn ja Michellin etenemään tutkimuksissaan kollegoiltaan salaa. Pakkomielteinen kilpajuoksu vaikuttaa väistämättä myös Michellin ja Baileyn väliseen suhteeseen, joka avautuu lukijalle kirjan edetessä. 

Toinen aikataso aukeaa kirjeiden ja päiväkirjojen avulla. Ashin ja LaMotten viattomasti alkanut suhde, muuttuu intohimoiseksi ja saa traagisia piirteitä. Naimisissa oleva kuuluisa runoilija, runoilijan rakastava vaimo, erakkomainen naisrunoilija sekä naisrunoilijan elämänkumppani kohtaavat kirjeissä ja päiväkirjoissa monilla tasoilla. Viktoriaanisen pidättyvän pinnan alla kuohuu pakkomielteitä, intohimoja, mustasukkaisuutta, pettymystä, petosta, väärinymmärrystä sekä vihaa ja rakkautta.   

A.S. Byatt on raskaan sarjan kirjalija ja kriitikko. Vuonna 1936 syntynyt britti on voittanut useita arvostettuja palkintoja.  Possession ei ole ensimmäinen Byattini. Luin viime keväänä The Children’s Bookin, joka teki sekin vaikutuksen hienolla henkilökuvauksellaan ja äärimmäisen kiinnostavalla ajankuvallaan. Kevyitä nämä kirjat eivät ole, mutta ehdottomasti lukemisen arvoisia. Poukkoilevan keskittymiskykyni vuoksi saatan lukea Possessionin jopa uudestaan tavoittaakseni kaikki ne vivahteet ja tasot, jotka jäivät hienoisen laiskuuteni vuoksi huomaamatta.  

Possessionin loppuluku on muuten yksi hienoimmista koskaan lukemistani. Jo pelkästään sen takia kannattaa tarttua kirjaan.

Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: A.S. Byatt
Nimi: Possession - a Romance (1990)
Suomenkielinen nimi: Riivaus - romanttinen kertomus
Suomentaja: Marja Alopaeus
Kustantaja: Teos (2008)

Lempeästi hullu arvio: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti