sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Toistensa peilikuvat

Luin Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarinan kahdessa päivässä. En siksi, että se olisi ollut häkellyttävän hyvä tai poikkeuksellisen hyvin kirjoitettu. Ei se ollut. Se oli ihan mukiinmenevä, muttei  mitenkään erinomainen. Mutta joskus on juuri yhden kirjan verran omaa aikaa ja Niffeneggerin kummitustarina sattui käteen sopivasti.

Ahmaisin kirjan lähes yhdeltä istumalta. Sillä ahmimista se oli. Ei niinkään keskittynyttä nautiskelua tai harkittujen sanojen äärelle pysähtymistä. Tämä kirja oli kuin maukas pasta-ateria. Se loi hetkellisen täyden olon, muttei poistanut nälkää. Ei siis mikään unohtumaton kokemus, mutta lukemisen arvoinen.

Hänen varjonsa tarina kertoo identtisistä kaksosista Valentinasta ja Juliasta, jotka perivät äitinsä kaksoissiskolta Elspethiltä asunnon Lontoon Highgaten hautausmaan naapurista. Kaksoset eivät ole koskaan kuulleetkaan äitinsä kaksoissiskosta, eikä kaksosten äiti Edie suostu kertomaan joskus menneisyydessä tapahtuneen välirikon syytä.

Valentinan ja Julian suhde on yhtä aikaa vahva ja ongelmallinen. Kaksoset ovat toistensa peilikuvia sekä keholtaan että luonteeltaan. Siinä missä Julia on räjähtävä ekstrovertti, Valentina on ujo introvertti. Julia hallitsee, Valentina vetäytyy varjohin. Mutta Valentina haluaa myös jotakin omaa. Ja kun Valentina tutustuu Robertiin, samassa talossa asuvaan Elspethin entiseen miesystävään, ajautuu kaksosten suhde umpikujaan. Valentina haluaa oman elämän, mutta Julia ei voi luopua siskostaan. Sisarusten välinen side on kuin kahle.

Oman mausteensa tarinaan tuo kummittelemisen alkeita opetteleva, manipulatiivinen Elspeth, menettämisen tuskassa kylpevä Robert sekä yläkerrassa asuva pakko-oireinen Martin. Kuolemankin rajat ylittävä draama käsittelee ikiaikaisia teemoja. Rakkaus, mustasukkaisuus, viha ja kuolema ovat koko ajan läsnä.

Highgate Cemetery Kuva: Wikimedia Commons/Alex Norton
Niffeneggerin kirjan yhdessä pääosassa on myös Highgaten hautausmaa, jonne on haudattu sellaisia kuuluisuuksia kuten Karl Marx, Michael Faraday, Douglas Adams,  George Eliot ja Malcolm MacLaren. Tämä viktoriaanisen yhteiskunnan tarpeisiin luotu massiivinen hautausmaa on täynnä merkillisiä tarinoita, rappeutuvia hautakivia ja toinen toistaan komeampia mausoleumeja. Hautausmaata pidetään yllä vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin. Niffenegger on toiminut oppaana Highgatessa.Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Audrey Niffenegger
Nimi: Her Fearful Symmetry (2009)
Suomenkielinen nimi: Hänen varjonsa tarina
Suomentaja: Paula Korhonen
Kustantaja: Gummerus (2010)

Lempeästi hullu arvio ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti