tiistai 8. maaliskuuta 2011

Kirjahyllyt järjestykseen!

Löysimme viimein Sen Oikean Kodin, paikan, jota kirjani olivat odottaneet kauan. Kaksi pitkää vuotta kirjat olivat olleet banaanilaatikoissa, lattiasta kattoon pinottuina niin, ettei niihin päässyt käsiksi vaikka miten olisi tehnyt mieli. Kun sitten kesällä vihdoin muutimme, odotin innolla että saisin laittaa kirjat omille paikoilleen, rakkaudella asetella järjestykseen, kauniisiin riveihin komeisiin kirjahyllyihin.

Sitten alkoi täydellisen kirjahyllyn metsästys, joka kesti puoli tuskaista vuotta. Uuden lasiovisen hyllykön lisäksi osa kirjoista löysi paikkansa vanhan perintö-Lundian hyllyiltä, osa Ikean lokerikoista. Lastenkirjat kaikki lastenhuoneeseen (alahyllyille katselukirjat, ylemmäs satukirjat), työhön liittyvät kirjat työhuoneeseen.

Mutta miten järjestää kirjahyllyt kolmessa eri huoneessa järkevästi niin, että kirjat löytyisivät helposti, olisivat loogisissa paikoissaan, ja mieluusti vielä kauniisti järjestyksessä? Millä kriteereillä yksittäinen kirja löytäisi paikkansa?

Alkoi siis kategorisointi ja kirjahyllyjen imukyvyn mittailu. Päätin jo aluksi että aakkostamaan en hyllyjäni lähtisi - äitini on tehnyt tämän, ja uudet kirjat aiheuttaisivat liikaa päänvaivaa kokoelmassa.

Tähän päädyin:

1. FAKTA

1.1 KUVAKIRJAT JA KIRJASARJAT

Nämä "näyttävät" kirjat kuuluvat olohuoneeseen, lasiovien taakse: taidekirjat, historiateokset, valokuvakirjat, kaupunkikirjat, elokuvakirjat, silta-aiheiset kirjat, nuottikirjat.

1.2 TAVALLISET FAKTAKIRJAT JA OPPAAT

Perusfaktakirjallisuus laitettiin työhuoneeseen, jossa alakategoriat kulkevat hyllyittäin. Näiden sisällä järjestys on koon mukaan: Lundian päädyt ovat avoimet, joten kookkaimmat kirjat pitävät reunapaikkaa. Aihepiirejä ovat esimerkiksi koirakirjat (meiltä löytyy 26 koirankoulutusopasta: ikävä kyllä yksikään koiristamme ei ole osannut lukea), matkaoppaat, self-help -kirjat, urheiluaiheiset kirjat, käsityökirjat, keittokirjat, lastenkasvatusoppaat (toivottavasti lapset oppivat pian lukemaan!), sanakirjat, eräoppaat, veneilykirjat, jne.

2. FIKTIO

2.1 KOVAKANTINEN FIKTIO

Kovakantiset romaanit sijaitsevat olohuoneen lasiovellisessa kaapistossa. Alakategoriat sijoittuvat eri hyllyille koon mukaan, ja hyllyn sisällä värijärjestykseen. Kokonaisuus on kauniin harmoninen, juuri mitä tavoittelin!

2.1.1 Kotimainen kovakantinen fiktio
Klassikot (kuten Kivet ja Kiannot) omilla hyllyillään, nykykirjailijat (kuten Kauraset ja Carpelanit) omillaan.

2.1.2 Ulkomainen kovakantinen fiktio
Kielen ja kirjoitusajankohdan mukaan järjestettyinä: suomennokset ja klassikot erillään nykykirjoista ja alkuperäiskielisistä. (Tänne kulkeutuivat lisäksi kovakantiset elämäkerrat. Eivät ole fiktiota ei, mutta eivät nyt mitään oppaita myöskään. Hankala rajatapaus!)

2.2 PEHMEÄKANTINEN FIKTIO
Pokkarit muuttivat kahteen Ikean hyllykköön, johon ne mahtuivat kuin mahtuivatkin kahdessa rivissä.

2.2.1 Suomenkieliset pokkarit
Sisältää sekä kotimaisten kirjailijoiden teokset että suomennetut, omilla hyllyillään toki.

2.2.2 Englanninkieliset pokkarit
2.2.2.1 Kirjallisuushistoriallisesti merkittävät englanninkieliset pokkarit
Shakespearet, E.M. Forsterit, D.H. Lawrencet, James Joycet, sekä lempinykykirjailijoideni eli Toni Morrisonin, Nick Hornbyn, Ian McEwanin kirjat eturivissä. Myös chick lit saa olla ylpeästi omalla hyllyllään.

2.2.2.2 Muut englanninkieliset pokkarit
Meillä taitaa olla koko Stephen Kingin mittava tuotanto, rakastin näitä 18-vuotiaana. Samoin laatikoista löytyi yllättäen Micheneriä, Clancya ja Crichtonia kasapäin. Nämä saavat olla takarivissä.

- - -
Yksittäinen kirja voi siis olla kategorisoitu sisällön, kansityypin, kielen, kansallisuuden, kirjallisuushistoriallisen merkittävyyden, koon ja värin mukaisesti! Onneksi näille ei tarvitse luoda hakujärjestelmää! Aivan ongelmaton tämä systeemi ei kuitenkaan ole: saman kirjailijan kirjoja kun voi olla sekä kovakantisina että pokkareina, englanniksi ja suomennettuina...

Miten teidän kirjahyllyt on järjestetty? Miten olet ratkaissut kategorisoinnin ongelmat? Kirjojen järjestely on hurjan hauskaa puuhaa, ja mieluusti kokeilen muitakin vaihtoehtoja! Kunhan aikaa jää muuhunkin... Ihan NÄIN pitkälle en halua mennä!

[Joku saattaa kysyä mitä teen kun kirjoja tulee lisää ja lisää. Pokkarit jäävät meillä jatkossa vähemmistöön, sillä aion keskittyä sähköisiin kirjoihin (kerron iki-ihanasta Kindlestäni jossakin vaiheessa). Käytän myös ahkerasti kirjastoa, joten toivon että ihan valtavia kirjalaatikoita en jatkossa tilaa. Mutta kun joskus näiden hyllyjen tila väistämättä loppuu, tulee luopumisen aika.]

3 kommenttia:

  1. Hyvä aihe. Olemme asuneet runsaan vuoden uudessa kodissa ja vasta nyt olen saanut kirjahyllyt järjestykseen. Suurin osa kirjoista on työhuoneessani kahdessa kirjahyllyssä (IKEA:n Billy). Toinen kirjahylly on faktalle, toinen fiktiolle. Aluksi järjestin kirjat aakkosjärjestykseen, mutta nyt olen suurpiirteisempi. Hermot säästyvät.

    Olohuoneessa on vanha lasiovinen kaappi, jossa on nahkaselkäisiä kirjoja vuosisadan vaihteesta. Ne hukkuivat IKEA:n hyllyssä muiden kirjojen joukkoon, mutta tulevat nyt hienosti esille. Vanhin kirjani on Atlantic Navigator vuodelta 1855. Se, kuten muutama muu vanha kirja tarvitsee kunnostusta ja voisin kirjoittaa aiheesta joku kerta.

    Lasten kaikki kirjat on toistaiseksi nostettu lastenhuoneen kaapin päälle takavarikkoon, koska niistä tehtiin suksia, joilla hiihdettiin pitkin olohuonetta.

    VastaaPoista
  2. Kadehdittava järjestys Asteriinalla!

    Meillä kirjahyllyjä ja tilaa kirjoille on liian vähän. Kirjahyllyt ovat kauniit ja juuri passelin kokoiset olohuoneeseen (kiitos Mia!), mutta kirjoja on vain liikaa. Kymmenisen kirjalaatikkoa odottaa edelleen banaanilaatikoissa. Kirjat on ahdettu kahteen riviin. Jonkinlainen temaattinen järjestys on olemassa. Ja tietokirjoille on tavallaan oma hyllynsä. Paitsi, että siellä on klassikkoja joukossa. Taidekirjat ja muut kookkaammat kirjat ovat omassa hyllyssään. Yläkerrassa on epämääräisiä kirjoja, joista voisi luopua, jos jaksaisi. Saisi tilaa uusille kirjoille, joita ilmestyy aina jostain lisää. Pitää harkita, jos tekisi yläkerran tylsistä kirjoista suksikavalkadin Mian lasten innoittamana.

    Ja lastenhuoneessa on tietysti omat kirjahyllynsä. Nekin ovat aika täynnä. Ja täyttyvät edelleen, jos minä saan päättää.

    Olen haaveillut diletantin urasta ja englantilaishenkisestä kaksikerroksisesta kirjastohuoneesta kuluneine nahkanojatuolineen, mutta oma pieni kirjastohuonekin olisi poikaa. Nykytilanteeseen on kuitenkin tyydyttävä, ellei tule lottovoittoa.

    Luin muuten joskus, että Hagelstamin antikvariaattia pitävä Cecil Hagelstam (?) olisi joutunut luopumaan asuntonsa lattiasta kattoon täyttävistä kirjapinoista allergian vuoksi. Miten kammottava ajatus. Mitä olisikaan elämä ilman kirjahyllyjä ja kirjoja?

    VastaaPoista
  3. Takarivistä / ylähyllyltä voi alkaa siirtää kirjoja mökille / vierashuoneeseen / antikkaan / saunanpesään. Meillä on paljon kirjaston poistomyynnistä ostettuja romaaneja ja epämääräisiä kirjoja, jotka on ostettu halvan hinnan vuoksi joskus opiskeluaikoina. Olisi helppo luopua näistä jos "oikeat" kirjat ei enää mahtuisi hyllyyn. Tai siis kun. Tajusin juuri, että lapset varmaankin tarvitsevat lisätilaa omille kirjoilleen aika pian. Ja kun vanhempi on vasta alle 3, niitä kirjoja todennäköisesti kertyy vielä jonkin verran ;)

    VastaaPoista