keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Varjoja paratiisissa


Siirtolaisia on tullut Amerikkaan monessa aallossa, ja tämä kirja, Erich Maria Remarquen Varjoja paratiisissa kertoo niistä, jotka tulivat Euroopasta toisen maailmansodan aikana. Tämä tausta antaa kirjalle ankean taustavireen, sillä monet kirjan henkilöistä kantavat mukanaan kauheita kokemuksia. Sopeutuminen uuteen maahaan ja elämään onnistuu toisilta paremmin, toisilta huonommin. Parhaiten onnistuvat ne, jotka alkavat rakentaa tulevaisuutta.

Päähenkilö elää sodanaikaisten emigranttien väliaikaisessa maailmassa. Osa heistä piti kiinni kotimaansa tavoista, toiset olivat valmiita luopumaan nimestään ja äidinkielestään uuden elämän vuoksi. Ihmisten tarkkailu suurkaupungissa on sinänsä kiinnostavaa. Kerronta on sujuvaa ja täynnä päähenkilön silmin tehtyjä, osuvia huomioita amerikkalaisesta sykkeestä. Kirjassa tulee vastaan meille nykynaisille Sinkkuelämästä tuttuja New Yorkin elementtejä, kuten pilvenpiirtäjät, muotikuvaukset, suhdekiemurat, kenkäfriikit, ravintolat ja yökerhot.

Kirjan päähenkilö toimii New Yorkissa ja Hollywoodissa taidekauppiaiden apulaisena myyden ihania ranskalaisia impressionisteja moukkamaisille amerikkalaisille miljonääreille. Tässä kirjassa taiteesta ymmärtää ainoastaan päähenkilö, joka piilotteli kaksi vuotta henkensä kaupalla eurooppalaisessa museossa hivellen pimeydessä kiinalaisia pronssiesineitä sormenpäillään. Sellaisen näppituntuman kanssa on vaikea kenenkään kilpailla.

Saksalaissyntyinen Erich Maria Remarque nousi maailmanmaineeseen kirjallaan Länsirintamalta ei mitään uutta (1929). Se kertoo ensimmäisestä maailmansodasta ja sotimisen mielettömyydestä yleensä. Varjoja paratiisissa ei tehnyt kovin suurta vaikutusta, sillä sen kuvaama mielettömyys tulee esille vain unissa ja sivulauseissa. Remarque oli emigranttina Yhdysvalloissa ja tutustui mm. saksalais-yhdysvaltalaiseen filmitähteen Marlene Dietrichiin. Kaikki loppuu aikanaan, myös toinen maailmansota. Emigranttien, niin kirjassa kuin oikeassa elämässäkin, oli päätettävä, palatako Eurooppaan.

Kirja pähkinänkuoressa

Kirjailija: Erich Maria Remarque
Nimi: Schatten im Paradies (1971)
Suomenkielinen nimi: Varjoja paratiisissa
Suomentaja: Leena Brummer
Kustantaja: Gummerrus (1973)

Mian arvio: **

2 kommenttia:

  1. Remarquen kirjat kuuluvat sellaisiin, jotka pitäisi varmaan lukea. Myönnettäköön, etten ole lukenut yhtäkään. En taida aloittaa tästä, mutta ehkä tartun johonkin toiseen kirjailijan teokseen. Vaikka tuohon "Länsirintamalta ei mitään uutta".

    Itselläni on vielä kauhean paljon lukematta sellaisia kirjailijoita, joita "pitäisi" lukea. Ihan jo yleissivistyksen vuoksi.

    VastaaPoista
  2. Marlene Dietrich oli voimakkaasti natseja vastaan, puhui suunsa puhtaaksi ja toimi amerikkalaisten joukkojen puolella. Erich Maria Remarquen vastarinta oli käsittääkseni epäsuorempaa, mutta hänen maksamansa hinta oli korkeampi.

    Siinä missä natsit yrittivät houkutella Dietrichiä takaisin Saksaan, he polttivat Remarquen pasifistisia kirjoja roviolla. Sillä aikaa kun Remarque vietti USA:ssa playboyn elämää, hänen siskonsa mestattiin Saksassa natsien kansantuomioistuimessa. Joku oli kuullut että sisko olisi sanonut jotain jostakin, vaikka todellisuudessa kyseessä oli kosto veljelle.

    VastaaPoista